HTML

Friss topikok

Tények a kerti törpékről

Kerti Törpe 2009.10.10. 16:27

Az első kertitörpét a németországi Philip Griebel készítette a XIX század közepén. Azóta a kis kerti figurák töretlen sikernek örvendenek. A nyugati országokban nem találni kertet ahol ne lennének kertitörpék, így az utóbbi időkben hazánkban is egyre közkedveltebbé vált ezeknek a kis figuráknak a kertekben való elhelyezése.

forrás

 

 

Kicsik, viccesek, édesek – hát nem csodálatraméltó hogy mindenki kedveli őket? Egyesek szerint giccsesek ezek a kis figurák, haszontalanok és egyszerű kerti kiegészítők. Mások szerint egy fantasztikus világ szimbólumai.

 

Mégis honnan jön ez az egész csodálat a törpék iránt? A forrása egyértelműen a mesék és a mítoszok világából származik( gondoljunk csak a Hófehérke és a hét törpére), abból a mítoszból ered a szokás, hogy kezdetekben a törpék a kertekben állva megóvták az embereket egész éjjelen át, majd nappal kővé váltak. A törpék első említése Paracelsius nevéhez fűződik. Paracelsius híres alkimista és fizikus volt a XVI. Században. Paracelsius elmélete szerint, a törpék hatalmas tudással rendelkező aprócska élőlények voltak. Feltehetően a tudós kijelentése adott ihletet a népmesék keletkezésének.

 

A legendák szerint a törpék kétfélék voltak: voltak házi és kerti törpék. A kertitörpék népszerűbbek voltak, mivel róluk azt tartották, hogy szerencsét hoznak.

 

Miből készülnek?

 

A törpék hagyományos gyártásánál agyagot használnak, amelyet formákba öntenek , és végül kiégetnek kerámiává és megfestik a részleteket. Manapság viszont találkozhatunk műanyagból vagy egyéb szintetikus alapanyagból készült példányokkal is. A legtöbb esetben 70-80 cm magas férfialakot ábrázoló törpéket készítenek, hosszú szakállal nagy fülekkel és legtöbbször épp valamilyen munkálatot végző testtartással. Ezek a tevékenységek a pipázás, horgászás, alvás, vagy a leggyakoribb a kertészkedés.

Címkék: törpe eredet kerti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arulokertidiszek.blog.hu/api/trackback/id/tr851440746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása